jste zde: úvodní » Zdravá strava » Bio za každou cenu?


Bio za každou cenu?

Jana Konigsmarková

 

Biopotraviny a bioprodukty jsou v České republice stále žádanější. Bohužel se ale ještě většina spotřebitelů nezajímá o jejich původ. Nakupování biovýrobků by nemělo být módním trendem, ale mělo by jít ruku v ruce s ekologickým smýšlením.

 

Je jasné, že prostřednictvím dopravy, tedy lépe řečeno spalováním ropných produktů, se do ovzduší dostávají skleníkové plyny, toxické látky a pevné částice, které zhoršují životní prostředí kolem nás. Je také jasné, že čím dále nějakou věc přepravujeme, tím je tato zátěž vyšší. Tím pádem, pokud si zde, myšleno v České republice, zakoupíme biopotravinu pocházející ze zahraničí, která musí na pult obchodu nezřídka urazit stovky kilometrů, pak se její „zdravý původ“ často úplně stírá. Bohužel má dovoz biopotravin do ČR vzestupnou tendenci. Nejlepším způsobem, jak biopotraviny získávat, je přímo „ze zdroje“, tedy rovnou z ekofarmy. Mnoho lidí ale tuto možnost nemá.

 

V dnešní době je dováženo přibližně 62 % z celkového objemu biopotravin u nás dostupných. Na každý kilogram kiwi dovezeného z Nového Zélandu připadá kilo oxidu uhličitého (www.hnuti duha.cz).

 

Výhodou české biopotraviny je často i cena, která bývá oproti dovezenému výrobku nižší, někdy i o desítky korun. Prostoru pro výrobce biopotravin je v České republice dostatek. Ty se bohužel často prodávají do zahraničí za vyšší výkupní ceny. Spotřebitelům nyní již nezbývá nic jiného, než se o tuto problematiku více zajímat a vytvořit poptávku po českých biopotravinách.

AUTOR: Jana Konigsmarková

Vytisknout stránku

[Přeskočit navigaci]

© Všechna práva vyhrazena 10. školní jídelna Plzeň, nám. Míru 4, příspěvková organizace - Školní jídelna Plzeň Bory
Zpět na začátek stránky

webdesign PeVat.com