logo

jste zde: úvodní » Novinky » Co jíst na podzim, aby na nás chřipka nemohla?


Co jíst na podzim, aby na nás chřipka nemohla?

Co jíst na podzim, aby na nás chřipka nemohla?

Citlivější z nás, už to pozorují od září. Teploty sice kolísají, ale podzim je vážně tady. A s ním změna našich chutí a potřeb. Když jim budeme naslouchat, tělo se nám odvděčí silným zdravím. Jelikož je chladno, potřebujeme se zahřát. Zapomeňte na saláty a syrovou stravu, studené jídlo nám bere energii, kterou budete hledat v jiných zdrojích např. ve sladkostech a pamlscích. Ideální bude pokud budete jíst teplé obědy i večeře, volte jídla výživná, klidně i mastnější a zejména pikantní chuti. Nebojte se pořádně kořenit a zázvor užívat i mimo vaření čaje na bolení v krku. Z technologií se hodí pečení, dušení či krátké vaření.

Když už se o vás nějaké nachlazení pokouší vsaďte na přirozené zdroje vitamínů:

Česnek - významný antioxidat, obsahuje železo, vápník a vitamín B, pročišťuje dýchací cesty a usnadňuje odklašlávání

Ryby - podíl vitamínu D, A, B a Omega 3 mastných kyselin zvyšují naši obranyschopnost. Když už slunce nesvítí, dopřejte si rybu! Ideálně tučnou a s česnekem

Jablka - zdroj vlákniny a vitamínu C, ne nadarmo se říká, že jedno jablko denně nás chrání před nemocemi

Kapusta - výborný zdroj vitamínu C a vlákniny, ideální do polévek nebo místo zelí jako příloha

 

Další vitamínovou bombou je bezesporu dýně, červená řepa, brambory, pórek, květák, kořenová zelenina a samozřejmě také všechno ovoce.

»zpět do archivu novinek

[Přeskočit navigaci]

© Všechna práva vyhrazena 10. školní jídelna Plzeň, nám. Míru 4, příspěvková organizace - Školní jídelna Plzeň Bory
Zpět na začátek stránky

webdesign PeVat.com